Täällä sitä samaa hellettä ja lamaa piisaa. On piisannut siitä saakka, kun muutin tänne 2006. Monet miettivät, miten sitä keskellä näin kammottavaa lamaa voi ollenkaan pitää yllä yritystoimintaa tai ”ostaako niitä asuntoja nyt kukaan”. Meitä suomalaisiahan nyt ei välttämättä tunneta Euroopan optimistisempana kansana. Kaikki kuitenkin tulee menemään ihan päin männikköä ja ihan pianhan niitä asuntoja luovutetaan siellä ilmaiseksi hyviin koteihin. Suomalaiset kummaksuvatkin tänne Alteaan tullessaan, kun täällä ei kaikki espanjalaiset olekaan kaduilla kerjäämässä, vaipuneet depressioon, alkoholismiin tai tappaneet itseään.
Itse asiassa täällä Alteassa suunnitellaan juuri Moros y Cristianos-fiestaa, joka alkaa parin viikon päästä. Lamasta ei ole tietoakaan, kun paikalliset paasaavat tuhansia euroja kulkueluomuksiinsa, ja kunnantalo myöntää valtaisat budjetit koko viikon kestäville ilotulitussessioille. Naapurustot lisäävät tähän ilotulittamiseen vielä omansa. Jokaisella kaupunginosalla eli barriollahan on oma, yhteiskolehtiin kerätty budjetti, kaupungin tulittamista varten. Pitäähän historiallisia perinteitä nyt kunnioittaa. Espanjassahan laitetaan vuodessa tilastollisesti enemmän rahaa ilotulitteisiin kuin esimerkiksi julkisiin kirjastoihin. ”Liika tieto lisää tuskaa” lienee espanjalaisten ajatuksissa julkisia menoja priorisoidessaan. Rahaa täällä Espanjassa kuitenkin siis on. Tietenkin sen jakautuminen on epätasaisempaa kuin Suomessa, ja julkiset menot on ehkä kanavoitu eri ideologisin kehyksin kuin Pohjoismaissa. On kuitenkin turha luulo, etteikö täällä olisi rahaa. Eri asia on siis, miten sitä käytetään. Itse toivon, että lama aiheuttaisi jopa sellaisen valtaisan käänteen, että jokaisen pikkukylän virkamiehillä ja pormestareilla ei olisi enää huikeita luksusautoja kuljettajineen automaattisesti.
|
Espanja hymyilee
- ainakaan Altean fiestan varustuksista ei tingitä! |
Kansannousuja täällä ei sitten noita Madridin hippejä lukuunottamatta ole. Ihmiset ovat aivan liian kiireisiä kiistellessään cervezan ääressä kulmabaarissa siitä, onko Zapatero (nykyinen pääministeri) idiootimpi kuin Rajoy (oppositiojohtaja) vai onko Rajoy idiootimpi kuin Zapatero. Kiistaa tuottavat myös monet muut päivänpolttavat asiat, kuten esimerkiksi se, että eihän Kataloniassa voi opettaa lapsille mitään espanjaksi. Kyllä se kataloniaa olla pitää. Muuten kansakuntaa ei nyt heilauta oikeastaan mikään, koska paella on yhtä hyvää kuin aikaisemminkin. Siinä välissä espanjalainen menee playalle, ottaa cervezan ja on autuaan tietämätön siitä, että pohjoiseurooppalaiset ajattelevat heidän olevan konkurssissa ja koko maan joutuvan perikatoon. Kyllä se appelsiini aina sieltä puusta kuitenkin suuhun putoaa - ihan jo pelkän painovoiman ansiosta. Miettihän jo Aristoteles näitä asioita aikoinaan. Lisäksi espanjalaisethan ovat todistaneet painovoimateoriat aina oikeiksi historian saatossa. Espanja on kuin kissa, joka putoaa aina jaloilleen jollain ihmeen tavalla, joka ei välttämättä selkene muille eurooppalaisille.
Monella ulkomaalaisella on ihan oikeasti ajatuksissa, että kun maassa on tilastollisesti näin kova työttömyys, niin pakkohan täällä on epätoivon vallita. Moni ei ole tulleet ollenkaan miettineiksi, että Espanjassa perheyhteisö hoitaa asian niin, ettei kukaan jää ilman sunnuntaista kirkkomessua tai ainakaan paellaa. Lisäksi espanjalaiset ovat varsin optimisista kansaa. He tanssivat flamencoa siinä vaiheessa, kun muualla Euroopassa tulee vaakasuorassa räntää. Kerjäläisiä ei ainakaan meidän alueella ole yhtään sen enempää kuin Helsingissäkään.
Lisäksi moni unohtaa Espanjan olevan esimerkiksi Suomea yli 9 kertaa suurempi maa väestöllisesti. Lisäksi maa on jakautunut hyvin moneen leiriin, ihan jo historiallisen taustan vuoksi. Maa on jaettu 17 itsehallintoalueeseen, maakuntiin ja tuhansiin kuntiin. Maa on myös jyrkkä luokkayhteiskunta, kuten muutkin Välimeren maat tai esimerkiksi Iso-Britannia ja siksi alueidenkin välillä on mullistavia eroja. Itse ostin kaksi kiinteistöä Alteasta viime vuonna. Hyvillä alueilla voi ostaa turvallisesti - ei tarvitse kuin pitää silmät ja järki päässä. Jos näet keskenjääneitä, turisteille tarkoitettuja epätoivon loma-asuntokyliä, joissa ikkunat ovat kalterein varustettu varmistaaksesi asumisen vankilameiningin rikollisten häätämiseksi, niin voit olla varma, että alueen kysynnän ja tarjonnan suhde ei välttämättä ole tasapainossa. Hinnat ovat siis näissä tapauksissa alttiita putoamaan ja roimasti. Jos taas näet ympärilläsi vaurautta, hyvinvointia ja järkevällä tavalla rakennettuja rannikkokaupunkeja, joissa on oma, paikallinen elämä, niin tilanne on täysin toinen. Minne ne Euroopan vauraat ja eläkeläiset sitten tulevaisuudessa asettautuisivat elleivät tänne Espanjaan? Mikä maa pystyy tarjoamaan yhtä hyvän yhdistelmän Välimeren asunnon hankkijalle kuin Espanja? Tämä siis tulee varmistamaan kysynnän tulevaisuudessakin.
|
Altean ja Costa Blanca Norten sijoittuminen
Espanjan kartalla |
Eurooppassa on meneillään historian suurin väestönmuutos. Väestö ikääntyy ja luo valtavat paineet Välimeren asuntomarkkinoille tulevaisuudessa. Mikä onkaan mukavampaa kuin nousta aamulla auringonnousuun ja nauttia joulukuussa aamukahvit terassilla Välimeren kimallellessa edessä? Jos taas mietit ostamista sementoituneesta betonikylästä, jossa on tuhansia samanlaisia standardiasuntoja myytävänä, niin sanoohan sen tietenkin maalaisjärkikin, ettei sijainti ole asunnolle silloin hyvä - siis jos ajattelee, että joskus tahtoisi päästä siitä asunnosta järkevällä tavalla eroon. Tietenkin kyseisillä alueilla myyjien epätoivo on niin suuri, että hinnat ovat täysin eri luokkaa kuin alueilla, joissa viihtyvät nekin, joiden ei ole ihan pakko siellä olla. Espanja on suurien vastakohtien maa, johon mahtuu useita mikroilmastoja – ja mikrotalouksia! Täällä nyt eivät nuo egalitarisuuden aatteet ole muutenkaan niin suuressa huudossa.
Location, location, location - nämä ovat edelleen ne kolme tärkeintä syytä kiinteistökaupassa. Ja KYLLÄ: suomalaisetkin ostavat Espanjassa asuntoja ja ovat vielä itse asiassa erinomaisen tyytyväisiä täällä auringossa. Mikäs täällä on nauttiessa maisemista, lämmöstä, hyvästä ruoasta, juomasta, paikallisesta kulttuurista ja aktitiveeteista? Ei kun espanjalaisten mukaan vaan fiestaan! Ei mikään ihme, että täällä eletään pitkään ja vanhetaan laadukkaasti. Ja KYLLÄ: nyt on hyvä aika ostaa! Voi itse asiassa tehdä huikeita löytöjä – kunhan vain katsoo, mistä ostaa!
-Taru-