torstai 31. toukokuuta 2012

TAPAS – pala Espanjan aitoa ruokakulttuuria


Ravintolat alkavat täyttyä ihmisistä, kun kellon viisarit kiipeävät kello kahteen. Espanjassa on alkanut siesta, ja ihmiset kerääntyvät pöytien ympärille nauttimaan ruoasta sekä hyvästä seurasta. Ruokaa ei kuitenkaan tarjoillakaan erikseen jokaiselle ihmiselle vaan pöytä täyttyy pienistä lautasista ja kulhoista. Kädet ojentuvat kohti maukkaita suupaloja, joita keräillään omalle lautaselle ja samalla puheensorina käy yhä vilkkaampana seurueen keskuudessa. 


Näitä pieniä kulhoja pöydän keskellä kutsutaan tapaksiksi. Tapakset kuvaavat erinomaisesti espanjalaista letkeätä ruokakulttuuria; pöydän ympärille kerääntymisessä on sosiaalisuus yhtä tärkeää – ellei jopa tärkempää – kuin itse ruoka. Tapaksista tosin aistii, että espanjalaiset osaavat kunnioittaa myös hyvää ruokaa. Toinen toistaan erilaisemmat maut pirskahtelevat suussa ja niitä tasapainottamaan tarjotaan vaaleaa leipää. 


Monet varmasti pohtivat, mitkä ovat niitä tyypillisimpiä tapaksia Espanjassa. Espanjassa tapaksia on kuitenkin yhtä paljon kun on kyliä, kaupunkeja ja alueita. Tapasten valmistamisessa kunnioitetaan alueelle tyypillisiä raaka-aineita. Tämä tuo suuren rikkauden ja vaihtelun tapasten makuun ja sen takia tapaksia kannattaakin nauttia ympäri Espanjaan, sillä ne eivät koskaan ole samanlaisia. On kuitenkin olemassa muutamia tyypillisiä tapas pöytään kannettavia ruokia, joita pääsee nauttimaan Espanjan joka kolkassa. Niimpä tulet varmasti törmäämään serranon kinkkuun sekä manchego-juustoon – noihin Espanjan ylpeyksiin, sekä todella maukkaisiin oliiveihin, joiden maku ei millään tavalla muistuta Suomessa myytäviä purkki-oliiveja.

Ulkomaalaisen näkokulmasta tapakset ovat erinomainen mahdollisuus maistella Espanjan ruokakulttuurin monenlaisia makuja yhdellä aterialla. Ennakkoluuloton keräilee jokaisesta pienestä kulhosta maistiaisia lautaselleen eikä kysy mitä ne ovat, sillä kysyvällä saattaa jäädä jotain maistamatta. Mahalaukku tai kalmarin sukuinen mustekala voi kääntää ojentumassa olevan käden suunnan aivan toisaalle. Omasta kokemuksestani voin kertoa, että tuo kalamarin sukuinen mustekala näytti makkarakastikkeelta ja maistui erittäin hyvältä! Vaivaudu siis kysymään vasta kun olet maistanut – muuten voit menettää palan maukasta Espanjalaista ruokakulttuuria. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti